İmplant

İmplantlar, kaybedilen yada doğuştan eksik dişlerin yerine yerleştirilen, titanyumdan yapılmış, vücuda herhangi bir zararlı yan etkisi olmayan yapay diş kökleridir. Bu yapay diş köklerinin üzerine yerleştirilen sabit yada yarı sabit protezlerle; hasta konforunun artması ve beklentilerin karşılaması amaçlanır. Lokal anestezi altında kolaylıkla yapılan implant uygulamaları sağlam, rahat ve güvenilir bir uygulamadır. İmplantların ağızda bir ömür boyu sorunsuz fonksiyon görmeleri amaçlanır. İmplantlar, özel yüzeylere sahip olduklarından kemiğe entegre olma yolunda kemiğe mekanik ve hücresel olarak tutunurlar. Bağlantının oluşması için 3-6 ay arasında beklenmesi en ideal yöntemdir. Son yıllarda üretilen yeni implant yüzeyleri ile bu süre kısaltılması yoluna gidilmiştir. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, konforlu ve fonksiyoneldir.

implant 1İmplant yada implantlar üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken en doğal yapıya en yakın görüntü verirler. Eksik dişlerin tamamlanması sürecinde, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. Diğer sabit yada haraketli protezlere oranla uzun ömürlü olan implant; doğal dişin yerine geçen özel bir uygulama olarak, diş kayıplarının yol açacağı sorunlara en sağlıklı çözümü getirmektedir.

 

İmplantların avantajları nelerdir?

– Her türlü total ve kısmi dişsizliğin giderilmesi
– Takıp çıkarılan protezler yerine sabit protez şansı
– Eksik fonksiyonların yerine getirilmesi (Çiğneme, gülme ve fonasyon vs..)
– Tek diş eksikliğinin komşu sağlam dişlere dokunulmadan giderilmesi
– Başarılı uygulanmış ve hijyen kriterlerine uygun kullanılmış bir implantın uzun ömürlü olması

Kimlere implant yapılması uygundur? Kısıtlamalar nelerdir?

Puberte (buluğ çağı) dönemini bitirmiş erişkinlere, genel sağlık durumu uygun olanlara, diyabet hastalığı olsa bile kontrol altında olanlara, çene kemiği yapısı uygun kalite ve miktarda olanlara üst yaş sınırlaması olmadan uygulanabilir. Normal bir yara iyileşme kapasitesi olan bireyler, uygun ağız hijyenini sağlayabilecek mantalitedeki hastalar, yeterli miktarda ya da yeterli miktara ulaştırılabilecek potansiyelde sağlıklı kemik yapısına sahip hastalar rahatlıkla implant tedavisi görebilir. Hastanın diş sıkma alışkanlığı, sigara kullanıp kullanmadığı gibi diğer bazı parametreler hekiminiz tarafından ayrıca değerlendirilmelidir.

Hangi durumlarda implant yapılır?
– Tek Diş Eksikliğinde
– Birkaç Diş Eksikliğinde
– Total Dişsizlikte

implant 2İmplantın başarısı nelere bağlıdır?
– Uygun vakaların seçimi
– İmplant yerleştirilecek bölgedeki kemik kalınlık, yükseklik ve kalitesi
– Uygun ağız hijyeni
– İmplant üstü protezlerin karşıt dişlerle ilişkileri
– Kontrol seansları
– Hastanın genel sağlık durumu

 

 

Önemli Açıklamalar
İmplantlar titanyum denilen doku ile biyolojik uyumu kanıtlanmış maddelerden yapılmaktadır. Titanyum canlı bir madde olmadığı için, kalp ve böbrek nakillerinde olduğu gibi olumsuz bir reaksiyonu oluşturmaz. Bu nedenle bir “doku reddi” söz konusu değildir. Operasyon lokal anestezi ile hiçbir ağrı duyulmadan rahatlıkla yapılabilmektedir. Operasyondan bitiminde herhangi bir diş çekiminden sonra da duyulabilecek hafif bir ağrı veya şişkinlik olabilir. Bunlarda ağrı kesicilerle giderilebilir. Alınacak önlemler hastayı rahatlatacaktır. .

implant 3Bunun yanı sıra tıp ve diş hekimliğinde implantlarının kansere yol açtığını gösteren tek bir örnek bile yoktur.

Yapılan bilimsel çalışmalarda; implant başarısının %97-100 arasında değiştiği gösterilmiştir. Ancak her tür tıbbi müdahalede olduğu gibi implantlar için de garanti vermek mümkün değildir.

 

 

 

 

” Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.”